Stressologie Stress- en Gelukshormonentest

Heb je last van stress, angst, depressie, voel je je onrustig, heb je het idee dat je daadkracht en zelfvertrouwen is verminderd of gaan je cognitieve functies achteruit? Dan kan de Stressologie Stress- en Gelukshormonentest inzicht geven of je mogelijk tekorten aan gelukshormonen hebt opgelopen.

Gelukshormonen zijn eigenlijk neurotransmitters, dat zijn stofjes waarmee zenuwcellen met elkaar communiceren. Ze worden in de volksmond dikwijls gelukshormonen genoemd. Sommige neurotransmitters zijn ook echt gelukshormonen. Zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, zitten niet alleen in je zenuwen, ook je brein is opgebouwd uit zenuwcellen.

Tekorten aan gelukshormonen komen vooral door langdurige stress. Stresshormonen geven je de energie om te vechten of te vluchten. Maar die energie komt niet uit het niets, het wordt verkregen door andere systemen op een laag pitje te zetten, je spijsvertering bijvoorbeeld, daarom hebben veel mensen met chronische stress last van hun darmen. Maar er wordt door het stresshormoon cortisol ook energie onttrokken uit je immuunsysteem waardoor je sneller kwalen kunt gaan ontwikkelen en uit je brein, helder denken is er bij langdurige stress niet meer bij, iets wat de opmaat kan zijn voor een burn-out.

Maar ook de productie van gelukshormonen loopt averij op, waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Dat is niet alleen het gevolg van langdurige stress, ook verkeerde voeding (fastfood, kant en klaar maaltijden, te weinig omega 3 vetzuren en te veel omega 6 vetzuren) kan tot tekorten leiden. En verarmde voeding niet te vergeten, er zitten tegenwoordig door bodemuitputting veel minder voedingsstoffen in voeding dan voorheen. Maar stress is de grootste boosdoener, de afgelopen jaren bleek iedereen met langdurige stressklachten die we in het centrum testten een tekort aan gelukshormonen te hebben.

Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen.

De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van deze 4 gelukshormonen vooral afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk. Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, ga je je vanzelf angstig en gestrest voelen. Dat komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan.

Tekorten aan gelukshormonen kunnen heel onaangename gevolgen hebben:

Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie

Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit

Gaba-tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping

Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen

De vragen zijn zo opgesteld dat tekorten aan gelukshormonen aan het licht kunnen komen met deze test. Het is een indicatie, als je het echt heel precies wilt weten kun je ook een lab onderzoek laten doen maar dat is prijzig, vanaf 500 euro.

De test is gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Bravermantest. Onze ervaring is dat als je gemeten tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingstoffen je erg kunt opknappen.

Er worden vier neurotransmitters ofwel biochemische systemen gemeten, nl:

Dopamine

Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is. En het is nog eens goed voor je libido ook.

Acetylcholine

Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is. Acetylcholine wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren.

GABA

GABA is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van de hersenen.

Serotonine

Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam, brengt rust en maakt dat je je gelukkig kunt voelen. Uit serotonine maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen.

Instructies vragenlijst

Vooraf vragen ze naar een naam van een stressloog, zoek even mijn naam op bij de A. van Annemiek de Meulmeester. Het zijn heel wat vragen (invullen duurt ongeveer 15-20 minuten). De vragen kun je beantwoorden met ‘waar’ of ‘niet waar’. Er zitten ook ‘eigenaardige’ vragen tussen, bijvoorbeeld ‘heb je last van een trage pols?’ Veel mensen weten dat niet van zichzelf. Vul gewoon in wat je denkt, het luistert niet zo heel nauw allemaal, het blijft een vragenlijst en de uitkomst is niet meer dan een indicatie, wel een zeer bruikbare indicatie. Als je het antwoord echt niet weet vul dan ‘niet waar’ in.

Het is de bedoeling om deze vragen in 1x achter elkaar in te vullen. Denk niet te veel na over de antwoorden, antwoord je eerste gedachte.

De vragen komen in blokken, zodra je een blok af hebt krijg je nieuwe vragen. Je krijgt pas het volgende blok vragen te zien, als je alle vragen hebt ingevuld. Als de test vastloopt, check dan of je echt alle vragen hebt beantwoord, anders kan je niet verder. De vragen krijgen een kleur als je ze hebt beantwoord.

Aan het einde van de test krijg je een code. Bewaar deze code zelf en stuur deze naar mij toe.

De stressologen, zoals ik, kunnen alleen het resultaat van de test zien niet hoe je de vragen hebt ingevuld.