Poepen met een Boodschap

Lees de signalen van je lijf

Kijk jij wel eens naar je poep? Wie kijkt er achterom na een toiletbezoek? Ons lichaam geeft ons voortdurend signalen, maar vaak zijn we zo druk bezig met andere dingen – zoals sociale media of ons werk – dat we vergeten te luisteren naar de belangrijkste berichten: die van ons eigen lichaam.

Elke maandagavond volg ik een yogales, waar ik leer om te mediteren, te observeren en te luisteren naar mijn lichaam in liefde en aandacht. Maar deze signalen zijn er altijd, niet alleen tijdens yoga. Ook wanneer we op het toilet zitten, geeft ons lichaam feedback.

Je lichaam als feedbacksysteem Onze dagelijkse communicatie via e-mail, Facebook, Instagram en TikTok maakt het soms lastig om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Maar ons lichaam stuurt ons constant berichten, en een van de duidelijkste momenten waarop we die kunnen lezen, is op het toilet. Wat zegt je ontlasting tegen je? Heb je voldoende groenten gegeten? Drink je genoeg water?

Je poep is eigenlijk een verzameling sms-berichtjes van je lichaam

Misschien moet je wat meer vezels eten, of meer water drinken. Is je urine donker? Dan is het tijd om (warm) water te drinken. Neem de tijd om deze signalen op te merken – en vergeet niet je telefoon buiten het toilet te laten.

Een goede basis voor een gezond lichaam Nee, ik doe het ook niet altijd perfect, ik ben tenslotte ook maar een mens. Maar wat ik wel doe, is zorgen voor een goede basis. Dit betekent dat ik mijn lichaam geef wat het nodig heeft: voldoende vitamines en mineralen, supplementen voor mijn hersenen en darmen, en voeding die helpt om mijn darmflora in balans te houden.

Het resultaat? Meer energie, een betere stoelgang en een lichaam dat de juiste bouwstoffen krijgt. En ja, ik kijk nog steeds even achterom, al is het maar om te zien of het toilet schoon is voor de volgende.

Luister naar je lichaam Elke keer als je naar het toilet gaat, krijg je een kans om feedback van je lichaam te ontvangen. Neem die tijd, luister naar wat je poep je vertelt en zorg dat je lichaam krijgt wat het verdient.

Wil je meer weten over jouw persoonlijke boodschap van je ontlasting? Doe de poeptest via de maag darm lever stichting.