Suiker heeft vele namen

Steeds meer deskundige zijn het erover eens dat suiker de grootste boosdoener is van welvaart ziektes. In de podcast van Oersterk geeft Yvo Sijpkens, internist-nefroloog bij het Haaglanden Medisch Centrum, aan dat zelfs bij hoge bloeddruk suikers een grotere rol spelen dan zout, zoals eerder werd gedacht.

Suiker werkt, mijn inziens, enorm verslavend al door het voedingscentrum daar iets anders tegenaan gekeken. Die schrijven: ‘Suiker activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol of drugs gebruik krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken.’ Juist doordat er geen onthoudingsverschijnselen zijn ben ik van mening dat het gevaar groter is dan we vermoeden. Ze vervolgens met; ‘Wel is het zo dat we beloond worden met een prettig gevoel als we eten, waardoor we gemotiveerd zijn om te eten. In een omgeving waarin het niet moeilijk is om aan eten te komen leidt dat soms tot meer eten dan gezond voor ons is.’

Suiker heeft een enorme invloed op de welvaart ziektes, diabetes 2, hart en vaat ziekten, obesitas. En de prikkel naar suiker is er welvoegelijk, kijk maar naar hoe je reageert als je suiker neemt.

Klik hier voor afbeelding van de vele suikernamen. Zet de foto in je favorieten op je telefoon voor als je boodschappen gaat doen.

Klik hier voor het gratis infoblad over suikers.

Sommige suiker zijn direct zichtbaar, anderen helaas niet. Veel producten met 0% en natuurlijk geven een andere indruk, ze bezitten welvoegelijk suikers.