Slaaptips

slaaptips vitaal slapen

Slapen is belangrijk. Dat merken we des te beter als we slaaptekort komen. Het slecht slapen heeft meerdere oorzaken en ook meerdere gevolgen.

 1. Dag en nacht bioritme.  ’s avonds een warme douche of een bad, in de ochtend koud douchen, dat mag je in stapjes opbouwen. Ik begin zelf warm en eindig koud.Ga in rust slapen, zorg dat je na het soorten voldoende tijd hebt om ook weer je lijf in rust te brengen.
 2. Tenminste een half uur van te voren afsluiten van de dag, geen beeldscherm, telefoon en tv. Je kan dan bijvoorbeeld wel even gaan lezen. Combineer dit met het gebruik van een speciale bril van somnoblue.
 3. Kies voor ontspanning door bijvoorbeeld meditatie of yoga
  Yin Yoga voor een goede nachtrust | YOGA MET MARCO LAGAS
  Of kijk eens naar Yoga Nidra door Rob de Ron met slaapoefeningen voor overdag met deze instructie en een oefening.
 4. Kijk terug op de dag, waar werd je blij van, waar ben je dankbaar voor?
 5. Gebruik muziek om te slapen. Zoek eens op Binaural Beats sleep Bijvoorbeeld op Spotify of op Youtube.
 6. Meditatie met of zonder muziek, of gewoon even stil zijn.
 7. Zorg voor een serene slaapkamer, zonder teveel afleiding. Spiegels worden afgeraden, maak de slaapkamer donker (zeker als je onregelmatige diensten hebt een aanrader.)
 8. Een notitieblokje naast je bed. Mocht je ‘nachts veel malen, leg dan een notitieblokje neer. Noteer je gedachte of actie punt die in je hoofd blijft malen en probeer danser te slapen.
 9. Visualiseer je dat uitgerust wakker wordt. Zeg tegen jezelf dat je voldoende slaap hebt gehad en je met energie opstaat.
 10. Knuffelen met je partner
 11. Een goed vrijpartij, in verbinding en uit liefde ?

Slapen gaan is misschien wel een beetje saai, voor sommige mensen. Gun je zelf een goed nachtrust en schakel al op tijd af voor je naar bed gaat.

Slaap lekker!