Lymfe systeem en je borsten

Zorg goed voor je lichaam, dat geldt zeker ook voor je lymfesysteem. Het is het afvoeren systeem in je lichaam.

Voor vrouwen is het belangrijk om goed te zorgen voor de borsten. Een BH wordt dagelijks gedragen en dit heeft nadelige effecten voor je lymfesysteem.

Wat is je lymfesysteem
Het lymfestelsel begint in de weefsels en vervoert lymfe van de weefsels naar steeds grotere lymfevaten. Lymfe of lymfevocht ontstaat in je weefsels en neemt vocht en afvalstoffen uit je lichaam op. Het afvoersysteem is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.

Bewegen is een must om het lymfesysteem in beweging te krijgen. Dus dagelijks bewegen is ook voor je lymfesysteem belangrijk. Sporten in de ochtend zorgt ervoor dat alle afvalstoffen in de nacht goed afgevoerd kunnen worden. Nuchter bewegen heeft dus meer voordelen dan alleen je glucose verbranden.

File:2201 Anatomy of the Lymphatic System.jpg - Wikimedia ...

Verzorgen van de lymfe door te borstelen
Je ziet in het plaatse dat bij de borsten van vrouwen een heel netwerk zit. Advies is om je borsten te gaan droogborstelen. In je oksel zit het afvoerputje. Strijk met opwaartse bewegingen.

  1. Begin met rondjes borstelen in beide oksels.
  2. Strijk dan een aantal keren met de borstel over de bovenzijde van je borsten naar de oksel toe.
  3. Strijk met je borstel van onder je borsten naar de oksel toe.
  4. Strijk met je borstel de ribbenkast aan de zijkant van je borsten naar de oksel toe
  5. Strijk tussen de borsten door vanaf je maag richting je sleutelbeenderen
  6. Borstel ook je schouders in rondjes.
  7. Strijk vanaf je armen naar de schouders toe

Twee a drie keer per week is in het begin genoeg. Bouw het rustig op. Je huid zal even moeten wennen. Als je een gevoelige huid hebt of wondjes, wees dan voorzichtig met borstelen.

Of kijk via deze link naar de instructie voor het droog borstelen, gemaakt door Francine van Broekhoven van De Groene Zuster: https://www.youtube.com/watch?v=m-yXYzltIa4.