AGE’s in voeding

AGE staat voor Advanced Glycation Endproducts: verbindingen tussen suikers en eiwitten* in de voeding. 

Gehuidveroudering, maar ook die kans op hart en vaatziektes. Het is dus voor een vitaal leven belangrijk om AGE te verminderen.

Wat is AGE en wat zijn de effecten?

Naarmate we ouder worden stijgt het AGEs gehalte in ons bloed. De verbindingen tussen suikers en eiwitten vormen sterke vrije radicalen die gezond oud worden in de weg kunnen staan. AGEs ontstaan o.a. uit de zogenaamde Maillard-reactie: de prachtige bruine kleur (en heerlijke geur) die het bakken van brood, het karamelliseren van suikers en het roosteren van vlees geeft. Helaas geven deze geuren je vaak een trigger en loopt het water je in de mond.

Lange tijd werd gedacht dat deze AGEs met name voor complicaties zorgden bij mensen met diabetes, nierproblemen of hart- en vaatziekten. Dankzij jarenlang onderzoek door professor Helen Vlassara, weten we nu dat het een veel groter en serieuzer probleem is dan we ooit hadden kunnen bevroeden. Zelfs bij ongeboren en jonge kinderen kan een overmaat aan AGEs al voor problemen en een zeker overgewicht zorgen en gezond oud worden in de weg staan. Een flink aantal ziektes wordt in verband gebracht met teveel AGEs: diabetes en de complicaties ervan (oog-, nier-, hart en vaat problemen), insuline resistentie, alzheimer, nierfalen, ontstekingsziektes etc. Bij een groot deel van deze ziektes gaat het lichaam zelf meer AGEs produceren en worden ze bovendien niet goed afgebroken. Of deze ziektes nu oorzaak of gevolg zijn van teveel AGEs is nog niet duidelijk. Daarom lijkt beperking van AGEs via de voeding in beide gevallen een gezonde stap, of je nu gezond of ziek bent.

* Suikers en vetten kunnen deze verbinding trouwens net zo gemakkelijk aangaan. Dan hebben we het over ALEs. Deze zorgen voor oxidatie van vetten en hebben net zo’n negatieve uitwerking. Bron: Rineke Dijkinga.

Oorzaken van teveel AGE in one voeding
1. AGEs zitten van nature in voeding
2. AGEs zijn een bijproduct van onze stofwisseling
3. Bewerking en bereiding zorgt voor meer AGEs
4. We produceren zelf AGEs in onze eigen keuken

Gezond en vitaler eten door het verminderen van AGE

Jazeker door gezonde voeding verminder je AGE’s Zoveel mogelijk onbewerkt blijft de stelregel. Keer op keer kom ik dit weer tegen en het is een mooi uitgangspunt.

De overdaad aan AGEs in onze eetcultuur zijn schadelijk.De oplossing is dus ga zelf weer koken, koop onbewerkte voedingsmiddelen en gebruik. je juiste kooktechnieken.

Do’sDon’ts
Koop onbewerkte voedingKant en klaar
Kook zelfGa niet haasten
Bak goudgeel ipv bruinDonkerbruin en zwart aangebrande voeding
Voeg kaas op het laatste toe, zodat het niet bruin wordt,Vermijd bruine lagen door gratineren van aardappelen en kaas
Gebruik lage temperaturen, stoomovenVermijd de koekenpan waar mogelijk, Gebruik geen broodrooster
Lang marineren helpt AGE verminderen (1-12 uur)Vermijd vlees, en helemaal gebakken en gefrituurd op hoge temperaturen.
Eet laag glycemischDrink geen suikerhoudende dranken bij het eten, en vooral geen cola.
Gebruik weinig vet
Olijfolie geeft bij verwarming de minste AGE
Vermijd hoge temperaturen bij het verwarmen van vet en gebruik geen transvetten.
Koop ongebrande noten of notenpastaGebrande noten
Gegrilde groenten
Eieren koken, pocheren of er een roerei
inname antioxidanten sterk 

De stoomoven is mijn favoriet in behouden van smaak, maar het blijkt dus ook heel goed te zijn voor het verminderen van AGE’s.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5266861/